Till sidans huvudinnehåll

Fett i avloppet

Matolja och fett hör till när man lagar mat. Men skölj inte ner fettet med diskvattnet när du är färdig, det korkar igen avloppsrören. Vill det sig riktigt illa kan det orsaka stopp i både dina och våra avloppsrör.

Risk för stopp och översvämning

Har du någonsin funderat över vad som händer med det matfett som du häller ut i vasken? När fettet kommer ut i avloppsnätet sjunker temperaturen, fettet stelnar och sätter sig på avloppsrörens väggar. Det leder till försämrad bortledning av avloppsvatten och till sist kan det bli stopp, vilket kan leda till källaröversvämningar och skador på ledningsnätet. Fettpåbyggnader ökar behovet för kostsamma spolningar och stopp både för fastighetsägare och för kommunen.

Storkök, restauranger och liknande verksamheter har krav på fettavskiljare vilket innebär att nästan allt matfett avskiljs innan avloppsvattnet släpps på det kommunala ledningsnätet. Fettavskiljare finns inte i våra hushåll och det är därför extra viktigt att du själv hjälper till att undvika att fettet hamnar i avloppsvattnet.

Några tips för att minimera mängden fett som når avloppsledningsnätet

  • Använd inte mer matfett än du behöver.
  • Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Lägg hushållspappret i kärlet för insamling av matavfall.
  • Häll upp fettet som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska och lämna sedan in den fulla flaskan på en återvinningscentral.

Vad händer med fettet efter att jag lämnar in det?

Fettet som lämnas in på våra återvinningscentraler återvinns och används för att tillverka nya produkter, som till exempel stearinljus, tvål och tvättmedel, plast, gummi och papperskemikalier.

Matfett som torkas upp med hushållspapper och slängs i matavfallet blir till biogas som vi kan köra bilar och bussar på.

Smartare uppsamling med tratt!

Kom förbi någon av våra återvinningscentraler och hämta en smart fett-tratt som du kan använda för att samla upp det flytande fettet och oljorna som blir kvar efter din matlagning.

Se öppettiderna till återvinningscentralerna här