Kemikalier i avloppet? Nej tack!

Reningsverken klarar inte att rena bort alla starka kemikalier, vilket kan påverka vattnets kvalitet i åar och sjöar. Rengöringsmedel, tvättmedel, diskmedel, tvål, schampo, balsam, raklödder, smink, deodoranter, hårfärg, spray, hudkräm och diskmedel ... Varje dag använder vi många produkter som innehåller olika kemikalier. Många av de här kemikalierna kan inte brytas ner i våra reningsverk, och är skadliga för miljön.

Välj miljömärkt

Vill du på ett enkelt sätt göra en stor tjänst för miljön, och minska mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i Fyrisån? Köp miljömärkta produkter när du handlar! Om vi väljer miljömärkta produkter minskar vi spridningen av miljöfarliga ämnen till miljön. Det tackar både fiskarna och framtida generationer för!

Håll utkik efter miljömärkningarna Svanen, EU-blomman och Bra miljöval.

Antibakteriella produkter

I vissa träningskläder kan det finnas miljöfarliga ämnen, som silver och triklosan, som är tillsatta bland annat för att förhindra dålig lukt. Ämnena är inte bara farliga för miljön, utan också för oss människor.

När du tvättar hamnar de farliga ämnena i vattnet. Välj därför träningskläder och skor utan märkningar som ”antibakteriellt” och ”bakteriedödande”.

Hårfärg

Hårfärger och andra hårvårdsprodukter innehåller ofta många olika kemikalier. Många är farliga för både hälsan och miljön. Ofta är de miljöfarliga ämnena tillsatta i låga koncentrationer, men sammantaget blir det ändå stora mängder som hamnar i avloppet när man färgar håret eller tvättar ur hår som är färgat. Om du färgar håret, tänk på att inte hälla överbliven färg i avloppet, utan torka upp med papper och släng i soporna! Kvarvarande skvättar i förpackningen lämnar du till en återvinningscentral som farligt avfall.

Konstnärsfärger med kadmium

Vissa konstnärsfärger innehåller den giftiga tungmetallen kadmium. Välj gula eller röda färger där det står "hue", "sub" eller "imit" efter kulörnamnet. Dessa färger innehåller inte kadmium.

Läs mer om målarfärg och konstnärsfärg

Starka kemikalier = farligt avfall

Häll inte lacknafta, nagellack, överbliven medicin, lösningsmedel, gamla kvicksilvertermometrar och andra starka kemikalier i avloppet. De är miljöfarliga och behöver hanteras på rätt sätt för att inte skada naturen. Den här typen av avfall kallas farligt avfall, och det lämnar du in på en återvinningscentral.

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2019-05-10T08:15:17
Last modified:
2022-09-19T10:38:40
Published:
2019-05-10T08:17:04
Last published:
2022-09-19T10:38:40
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
kemikalier-i-avloppet-nej-tack

EPI.Id
cc2b764cd0e347c285100d03655bd1da